top of page

Shell opnieuw doelwit van Cl0p ransomware-aanvallen: het belang van beveiligde digitale werkplekken



Shell heeft bevestigd dat het opnieuw is getroffen door de Cl0p ransomware-bende, die het bestandsoverdrachtprogramma MOVEit heeft weten te hacken. Het Britse olie- en gasbedrijf, dat wereldwijd meer dan 80.000 mensen in dienst heeft en vorig jaar een omzet van meer dan $381 miljard rapporteerde, wordt voor de tweede keer geconfronteerd met een aanval door de Cl0p-groep op een bestandsoverdrachtservice.


Volgens een woordvoerder van Shell betrof het incident een "derde partij tool van Progress genaamd MOVEit Transfer, die door een klein aantal Shell-werknemers en klanten wordt gebruikt". De woordvoerder benadrukte dat er "geen bewijs is van impact op de kern-IT-systemen van Shell" en dat hun IT-teams het incident blijven onderzoeken. Shell is niet in communicatie met de hackers.


Cl0p's hack van MOVEit heeft al meerdere slachtoffers gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de BBC, luchtvaartmaatschappijen British Airways en Aer Lingus, de farmaceutische retailer Boots, en zelfs de Britse communicatieregulator Ofcom.


Van zowel Shell als Ofcom lijkt de impact van de inbraak minder significant te zijn, aangezien zij MOVEit in beperkte settings gebruiken. Echter, bedrijven als de BBC, British Airways, Aer Lingus en Boots lopen mogelijk meer risico als gevolg van de MOVEit-breach, omdat de bestandsoverdrachtstool werd gebruikt door Zellis, een derde partij die payroll services levert aan deze bedrijven.


Het belang van een veilige digitale werkplek wordt hierdoor pijnlijk onderstreept. In een tijdperk waarin cyberaanvallen toenemen en steeds geavanceerder worden, is een robuuste beveiliging van bedrijfsgegevens essentieel. Bedrijven zoals 5tech bieden geavanceerde beveiligingsoplossingen om digitale werkplekken veilig te stellen tegen ransomware-aanvallen en andere cyberdreigingen.


Hoewel Shell aangeeft dat de impact op hun kern-IT-systemen beperkt lijkt, onderstreept dit incident het cruciale belang van een uitgebreide beveiligingsstrategie die zowel interne systemen als die van derden omvat. Hoewel de directe impact van een dergelijke aanval misschien beperkt lijkt, kunnen de indirecte gevolgen - waaronder reputatieschade en mogelijke juridische gevolgen - aanzienlijk zijn.


De ransomware-aanval op Shell herinnert ons aan het feit dat geen enkele organisatie immuun is voor cyberdreigingen. Het versterken van de beveiliging van digitale werkplekken is niet alleen een kwestie van bedrijfsveiligheid, maar ook van bedrijfscontinuïteit.

6 weergaven

Коментарі


bottom of page