Er zijn genoeg IT-horrorverhalen die laten zien hoe catastrofaal cyberaanvallen kunnen zijn voor bedrijven. Daarnaast neemt het aantal cyberaanvallen dat plaatsvindt jaar na jaar toe. Wereldwijd zagen internetgebruikers in het tweede kwartaal van 2022 ongeveer 52 miljoen datalekken, zo blijkt uit de cybercrime review van Statista 2022.
Om deze cyberaanvallen te bestrijden en hun bedrijven te beschermen, hebben organisaties het zero trust model aangenomen. Met een zero trust-architectuur kunnen bedrijven beveiliging prioriteren en zichzelf beschermen tegen interne en externe bedreigingen.
Wat is een zero trust-architectuur
Zero trust is een soort strategie die tot doel heeft apparaten op een veilige manier te configureren. Met een zero trust-architectuur op zijn plaats, is niets toegestaan om te draaien op apparaten behalve de applicaties die zijn beoordeeld en goedgekeurd door een beveiligingsteam. Ook als een applicatie wordt bijgewerkt of op enige manier verandert, stopt deze met draaien op apparaten totdat deze opnieuw is goedgekeurd door een beveiligingsteam.
Wat is het concept achter het zero trust-model
Het concept achter deze methode is om in eerste instantie niets te vertrouwen, en dan betrouwbare applicaties toe te voegen aan apparaten. In het verleden vertrouwden beheerders alles en blokkeerden ze vervolgens verdachte activiteit wanneer deze zich voordeed. Zoals je je kunt voorstellen, stelt het vertrouwen van alle applicaties veel bedreigingen in staat om zich ongemerkt op apparaten te vestigen, terwijl een zero trust-methode ervoor zorgt dat alle apparaten alleen veilige en betrouwbare applicaties gebruiken.
3 principes achter zero trust-beveiliging:
Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat zero trust is gebouwd op één kernprincipe. Echter, zoals StrongDM uitlegt in hun zero trust-overzicht, zijn er drie kernprincipes achter het zero trust-model:
1) Vertrouw niets
Het eerste, en een van de belangrijkste, principes achter een zero trust-architectuur is om niets te vertrouwen. Verifieer en autoriseer elke toegang tot data, apparaten en informatie.
2) Ga uit van bedreigingen
Het tweede principe achter zero trust-beveiliging is om ervan uit te gaan dat bedreigingen en inbreuken al hebben plaatsgevonden. In plaats van defensief te handelen en problemen op te lossen wanneer ze zich voordoen, handel je offensief en bereid je je voor op eventuele problemen die in de toekomst kunnen voorkomen door beveiligingsvoorzorgsmaatregelen op zijn plaats te hebben.
3) Volg het PoLP-principe
Zero trust volgt het Principle of Least Privilege, ook wel PoLP genoemd, wat de praktijk is van het beperken van toegangsrechten tot het absolute minimum voor elke gebruiker/organisatie en alleen applicaties essentiële functies te laten uitvoeren. Het zorgt ervoor dat gebruikers alleen toegang hebben tot applicaties en functies die essentieel zijn voor hun taken.
4 aandachtsgebieden voor het opzetten van een zero trust-architectuur
Hoewel je niet in één nacht een zero trust-architectuur kunt opzetten, kun je het proces versnellen door je te concentreren op vier sleutelgebieden. Techtarget's zero trust setup gids beveelt aan om zero trust te implementeren met vier stappen:
1) Toegangs- & beveiligingsbeleid
Het eerste gebied om je op te concentreren bij het implementeren van zero trust zijn toegangs- en beveiligingsbeleid. In plaats van iedereen toegang te geven tot een netwerk, stel je identiteits- en toegangscontrolebeleid op om alle gebruikers te autoriseren.
2) Beheer van eindpunten & applicaties
Het tweede aandachtsgebied is het beheer van eindpunten en applicaties. Om zero trust op dit gebied te implementeren, beveilig je alle eindpunten en zorg je ervoor dat alleen geautoriseerde apparaten toegang hebben tot het netwerk van een organisatie. Wat betreft de applicaties, teamleden zouden alleen toegang moeten hebben tot applicaties die absoluut essentieel zijn voor hun rollen.
3) Data- & analysetools
Het derde aandachtsgebied is het beschermen van data en analysetools. Er zijn veel veilige manieren om data te beschermen en op te slaan die in lijn zijn met een zero trust-architectuur. Bovendien moet de strategie voor gegevensbeheer die je kiest, ook in lijn zijn met de zero trust-principes.
4) Netwerk- & infrastructuurinrichting
Het laatste aandachtsgebied is de inrichting van netwerk & infrastructuur. Hoe veilig is je huidige IT-infrastructuur en zijn er gebieden die zero trust zouden kunnen gebruiken? Hoe beperk je de toegang tot je netwerk? Dit zijn enkele van de vragen die je kunt stellen bij het beoordelen van je huidige netwerk- en infrastructuurinrichting om te zien waar zero trust kan worden toegepast.
Voordelen gecreëerd na het implementeren van zero trust
Verbeter cybersecuriy
Vanwege het toenemtend aantal cyberaanvallen in 2022 streven organisaties ernaar om hun IT-omgevingen te versterken om bedreigingen te weerstaan. Een van de belangrijkste doelen van een zero trust-methode is om de cybersecurity te verbeteren en een meer proactieve benadering van beveiliging te hanteren in plaats van problemen op te lossen wanneer ze zich voordoen.
Verminder complexiteit
Een zero trust-framework verbetert niet alleen de beveiliging, maar vermindert ook de complexiteit van je IT-infrastructuur. In plaats van tijd en energie te besteden aan het omgaan met bedreigingen en aanvallen wanneer ze zich
voordoen, vermindert het nemen van preventieve maatregelen en het instellen van voorzorgsmaatregelen de behoefte aan een arsenaal aan complexe beveiligingstools om dreigende bedreigingen aan te pakken.
Grotere zichtbaarheid
Na het implementeren van zero trust, krijg je nog meer zicht op en inzicht in je IT-infrastructuur. Aangezien zero trust nauwlettende monitoring van netwerken en activiteiten op apparaten vereist, biedt het waardevolle zichtbaarheid die kan worden gebruikt om processen te wijzigen, de productiviteit te verhogen, resources te besparen, en meer.
Bied flexibiliteit
Omdat een zero trust-architectuur alle apparaten beveiligt, ongeacht de locatie, biedt het de flexibiliteit die nodig is voor teamleden om vanaf elke locatie te werken. Dit stelt organisaties in staat om over te schakelen van een personeelsbestand op locatie naar een op afstand werkend personeelsbestand, of zelfs een hybride personeelsbestand.
Ondersteuning bij naleving
Een zero trust-framework volgt alle activiteiten binnen een IT-netwerk, wat het verzamelen van informatie voor een nalevingsaudit eenvoudig maakt. Met een zero trust-framework op zijn plaats, is het gemakkelijker voor organisaties om beveiligings- en nalevingsregels te ondersteunen en te volgen. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die meerdere klanten bedienen, zoals MSP's.
Is zero trust de juiste beveiligingsoplossing voor jou?
Met alle voordelen die een zero trust-architectuur biedt, is het geen wonder dat het momenteel een van de top IT-beveiligingsmethoden is. Voordat je zero trust in je organisatie implementeert, bekijk je enkele aanvullende zero trust-bronnen om te beslissen of het de juiste beveiligingsoplossing voor jou is.
Denk er ook over na om 5tech een QuickScan van je IT-omgeving te laten uitvoeren. Dit kan je helpen bij het bepalen of de implementatie van zero trust de juiste stap is voor jouw organisatie.